Yaratıcı Okuma ve Yaratıcı Drama Atölyesi

YARATICI OKUMA NEDİR?

Yaratıcı okuma, Torrence yaratıcılık testi temel alınarak geliştirilmiştir. Torrence testi şekiIseI ve sözel yaratıcılığı ölçen bir testtir.

Yaratıcı okuma, kitabın okunma surecinde metnin daha çok akılda kalmasına yönelik metnin ortak anlamlarını sözel oyunlar, drama, dans, resim, fotoğraf gibi yaratıcı araçlarla yeniden yorumlar.

Okuma sürecinde katılımcının akıcı, özgün, esnek ve zengin düşünme becerilerinin yanı sıra analitik düşünme, değerlendirici düşünme, katılımcı ve işbirlikçi düşünme becerilerini de geliştirmeyi amaçlar.

Düşünmeyi öğrenmeyi ve düşündüklerini farklı formlarda ifade etmeyi sağlar.

Bilgi parçalarını değiştirip dönüştürmeye ve bunlardan yeni çıkarımlar yaparak bilgiyi genişIetmeye yarar. Bunu yaparkende kişisel deneyimlerden yola çıkar.

Yaratıcı okuma, katılımcıyı problem çözme ve eIeştireI düşünmeye yöneltir. Ayni zamanda yaratıcılığı geIiştirir.

Kişisel geIişimi de destekleyerek, yaratıcı okuma ve yazma süreçlerine okuma ilgisi ve heyecanını oIuşuaracak eğlenceli ve etkili çaIışmaIar yapılır.

Bu süreç sadece bir metni değil dünyayı da okumamıza rehberlik yapacaktır.

ATÖLYE İÇERİĞİ

Atölyelerimiz 6— 8 yaş aralığındaki çocuklarla yapılacaktır.

Katılımcı sayısı 8 kişi ile sınırlandırılacaktır.

Atölye suresi 90 dakika olacaktır. Atölyelerde farklı kitaplar ele alınacaktır.

Atölyelerimizde yaratıcı okuma yaparken, eleştirel düşünme, yaratıcı drama yöntemleriyle ve oyunsu süreçler eşIiğinde kitaplar işIenecektir.


ELİF ACAR

1982, İzmir doğumluyum. Akdeniz Üniversitesi Sinema—tv bölümünden 2007 yılında Dolum birinciliği ile mezun oldum. İstanbul’da çeşitli kısa film, tv ve reklam projelerinde reji çalışmaları yaparken, özel bir tiyatroda oyuncu ve yaratıcı drama eğitmeni olan arkadaşımın asistanlığını yaparak yaratıcı drama ile tanışmış oldum ve kendimi bu alanda geliştirmek istedim.

2012 yılında Antalya’ya dönerek Çağdaş Drama Derneği’nden Yaratıcı Drama Liderliği eğitimi aldım. 2013 yılından itibaren çeşitli özel sanat ve eğitim kurumlarında okulöncesi, genç ve yetişkin

yaş gruplarıyla yaratıcı drama atölyelerine başladım. 2018 yılında oyuncu arkadaşım Emre Ozan Yıldız ile birlikte doğaçlama tiyatroda ayni sahneyi paylaşırken ortak çalışmalar yapmaya karar verip hem çocuklar hem de yetişkinler ile yaratıcı drama ve temel oyunculuk eğitimlerine başladık. Aynı zamanda kolektif tiyatro topluluğu olan Kent Kumpanyası‘nı kurduk ve genel sanat yönetmenliğini yürütmekteyiz. Ravi‘nin Masalı, Evvel Zaman Anadolu ve Kara Tavuk adlı çocuk oyunlarını birlikte yazdık. Ayrıca bu oyunlarda hem oyunculuk hem de sahne tasarımı yapmaktayım.

2019 yılında Tiyatro Medresesi‘nde P4C eğitmen eğitimi ve sonrasında içerik geliştirme eğitimleri aldım. Eğitim sonrası 6 — 11 yaş arası çocuklarla çeşitli P4C atölyeleri uyguladım ve atölyelere devam etmekteyim.

İlgi alanım olan resimli kitapların uygulanmasıyla ilgili yaratıcı okuma eğitimlerine katıldım. Resimli kitapları yaratıcı drama, yaratıcı okuma ve P4C atölyelerimde aktif şekiIde kullanmaya devam etmekteyim.

SERRA AYCAN

1981 yılında Manisa’da doğdum. İzmir’de büyüdüm. 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi Turizm İşIetmeciIiği Seyahat İşIetmesi bolümünden mezun oldum. 10 yıl kadar çeşitli seyahat acentelerinde muhasebe bölümünde çalıştım. Sonrasında bu mesleğin bana uygun olmadığına karar verip istifa ettim. Çağdaş Drama Derneği‘nde Yaratıcı drama eğitmen eğitimine başladım. Son 4 yıldır çeşitli özel kreşlerde, okul ve kurumlarda yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktayım. Ayrıca tiyatro topluluğu olan Kent Kumpanyası’nda organizasyon işlerini yürütmekteyim.

Yaratıcı drama eğitimim sırasında nitelikli çocuk edebiyatı ile tanıştım, bitirme tezimi de resimli kitapların yaratıcı drama tekniğiyle uygulanması konusunda yazdım. Resimli kitaplar üzerine yaratıcı dramada nasıl işlenebileceği, resimli kitap yazımı, yaratıcı okuma ve yazma, blackout tekniği ürerine eğitimler aldım.

Şimdilerde Elif Acar ile resimli kitaplardan yola çıkarak yaratıcı okuma atölyeleri düzenlemekteyiz.

0 0 oylar
Puan
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi duymayı çok isterim, lütfen yorum yapın.x