Motor Konuşma Bozuklukları

Konuşma, birçok farklı sistemin koordineli bir şekilde çalışmasıyla gerçekleştirilen duyusal ve motor bileşenleri olan bir süreçtir. Konuşmanın solunum, sesleme, rezonans, sesletim ve prozodi bileşenlerinden birini veya birden fazlasını etkileyen nöromotor bozukluklardır. Motor konuşma bozuklukları dizartri ve apraksi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Dizartri; merkezi sinir sistemi ve/veya çevresel sinir sistemi ya da her iki sistem hasarıyla ortaya çıkan konuşma düzeneğini kontrol eden kas kontrolünde anormallik, koordinasyon bozukluğudur.

Doğuştan veya sonradan ortaya çıkar. Tanılama için dizartrinin başlama yaşı dikkate alınmalıdır. Ani veya yavaş seyir etmesi dizartrinin tipi hakkında bilgi verir. Etiyolojilerine bakıldığında vasküler, travmatik, enfeksiyonel, neoplastik, metabolik vb. nedenler olur. Merkezi ve çevresel sinir sistemindeki çeşitli lezyonlar farklı dizartrilere neden olmaktadır. Kas kontrolündeki sorunlar kasların hiç hareket etmemesinden veya aşırı hareket etmesine kadar çeşitli derecede görürüz.

Apraksi ise; Herhangi bir güçsüzlük, normal olmayan ton veya postür olmadan beceri gerektiren hareketlerin planlamasının yapılamamasıdır.

KONUŞMA APRAKSİSİ

Sözel apraksi konuşma apraksisi ya da dispraksi olarak bilinir. Danışanlar söylemek istediklerini doğru bir şekilde söylemekte zorluk çekerler. Bu durum konuşma kaslarının (dil, dudak kasları gibi…) zayıflığına bağlı olmadan gelişir. Sözel apraksinin şiddeti ağırdan hafife doğru değişiklik gösterebilmektedir. Konuşma apraksisi gelişimsel ve edinilmiş olarak 2 türe ayrılır;

Gelişimsel konuşma apraksisi çoğunlukla çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülmektedir. Etiyolojisi henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu apraksi türüne sahip çocukların kendilerini ifade edebilmekten çok dizarti gibi konuşma sorunları, zayıf sözcük dağarcığı, yanlış gramer, okuma yazma, motor-beceri problemleri,  yutma ve çiğneme gibi dil sorunları içerir. Gelişimsel konuşma apraksisinin tanısı oldukça güçtür. Dil ve konuşma terapistleri detaylı bir şekilde değerlendirmesi gerekmektedir.

Edinilmiş konuşma apraksisi, genellikle yetişkinlerde görülen fakat her yaştaki insanda olabilecek bir apraksi türüdür. Beyindeki konuşma ile ilgili bölümlere zarar gelmesi halinde konuşma becerilerinde kayıp veya yetersizlik olarak ortaya çıkar. Etiyolojisi inme, beyin travması, tümör veya beyni etkileyen hastalıklar olabilir. Edinilmiş konuşma apraksisi kas zayıflığı olan dizartri ile veya sinir sistemindeki bir hasar sonucu afazi ile birlikte görülebilir.

Konuşma sesi bozuklukları ile ilgili yazımız için buraya tıklayınız.

“Başardığımız her şey, birleşik çabadan kaynaklanıyor.”

Walt Disney

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Motor Konuşma Bozuklukları” için yorum yapan ilk kişi siz olun

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

BİZ SİZİ ARAYALIM?

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Pazar günleri hariçtir.
Kullanım Koşulları
Bu formu doldurarak sizinle iletişime geçmemize izin vermiş olursunuz. Formu doldururken kullandığınız Ad Soyad ve Telefon numarası kendinize ait olmak zorundadır. Başkası adına bu formu doldurmayınız!

Seans Bilgileri

TERAPİST

İREM BAĞÇECİ

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti

ARİFE BUSE TAT

Dil ve Konuşma Terapisti

Seans :

 2.000

YORUMLAR

Tüm Kartlara 12 Taksit İmkanı

Diğer Çalışma Alanlarımız